Kalau di Malaysia dan Indonesia cukup terkenal dengan kopi Tahi Musang.....Oh lupakan Robusta dan Arabika...walaupun harum semerbak - ini ada lagi kopi paling mahal dan enak di dunia, diberikan rasa unik oleh ...
Memikirkan biji kopi yang keluar melalui organ-organ dalaman gajah ini, tidak mungkin pencinta kopi seperti saya terlalu bersemangat untuk meminum.
Wanita Thailand mengumpul tahi di Chiang Rai wilayah utara Thailand, sebelum menapis dan memilih bentuk yang masih baik
Kopi yang unik ini dihasilkan di bukit utara Thailand, kini adalah paling mahal di dunia.
Pengeluaran kopi organik: Ivory Black Coffee kini jenis yang paling mahal di dunia dan berharga $ 1100 (£ 685) sekilogram.
Pekerja sedang mengutip biji kopi dari najis gajah.
Kopi tahi gajah dicipta apabila haiwan telah memakan dan menghadam biji kopi, dengan tindak balas usus haiwan dikatakan bertanggungjawab bagi perisa yang unik dan enak.
Biji kopi yang telah dikumpulkan
Ia telah dilancarkan pada bulan lepas di beberapa hotel mewah di sudut terpencil di dunia seperti Utara Thailand, Maldives dan kini Abu Dhabi - dengan tag harga sekitar AS $ 50 (£ 31) cawan.
Pencipta kopi ini iaitu Blake Dinkin, berkata penyelidikan saintifik telah membuat beliau meneruskan idea menggunakan gajah untuk menghasilkan kopi unik ini...
Hmmmmm......aroma...
No comments:
Post a Comment