Home » » Artis Hollywood Berketurunan Yahudi Yang Kita Kenali

Artis Hollywood Berketurunan Yahudi Yang Kita Kenali

Written By wan hayden on 5 January 2013 | 10:30

Boleh dikatakan Hollywood telah dimonopoli oleh keturunan Yahudi walaupun hanya terdapat 6 juta orang Yahudi sahaja di Amerika.
Terdapat ramai lagi artis-artis Hollywood yang berketurunan Yahudi,cuma 11 sahaja penulis ambil untuk pengetahuan pembaca.


Natalie Portman dilahirkan pada Jun 9, 1981 di Jerusalem, Israel, bapa seorang doktor (dari Israel) dan sdan ibunya juga seorang artis (dari Cincinnati, Ohio).Nenek moyang ibu Portman adalah pendatang Yahudi ke Amerika Syarikat, dari Austria dan Rusia (keluarga ibunya telah menukar nama keluarga mereka daripada "Edelstein" kepada"Stevens"). Nenek moyang sebelah bapa beliau adalah Yahudi yang berpindah ke Israel dari Poland dan Romania.

Terkenal melalui filem I. Robot dan Transfomer-Shia Saide LaBeouf telah dilahirkan June 11, 1986, di Los Angeles, California, untuk Jeffrey LaBeouf dan Shayna Saide, dan merupakan anak tunggal. Ibu bapanya bercerai, dan dia tinggal bersama ibunya di Los Angeles. Beliau memulakan kerjayanya dengan melakukan komedi stand-up di tempat-tempat di kawasan kejiranan beliau, seperti kelab kopi.
Benjamin Edward "Ben" Stiller (lahir November 30, 1965) adalah pelawak Amerika, pelakon, penulis, pengarah filem, dan pengeluar. Beliau adalah anak kepada pelakon dan pelawak veteran Jerry Stiller dan Anne Meara. [1] Stiller menulis beberapa mockumentaries, dan telah ditawarkan dua rancangannya sendiri, kedua-duanya bertajuk The Ben Stiller Show. Beliau mula berlakon dalam filem dengan arahan beliau dan Bites Realiti.
Daniel Jacob Radcliffe (lahir 23 Julai 1989) adalah seorang pelakon Inggeris, paling dikenali dalam filem Harry Potter dan siri filem berdasarkan siri buku popular. Radcliffe juga telah membuat penampilan dalam produksi pentas dan beberapa rancangan TV dan filem, termasuk ITV filem Jack Boy saya dan peringkat menunjukkan Equus, yang mana beliau telah dicalonkan untuk  Drama Desk Award..

Radcliffe telah dilahirkan di Hospital Queen Charlotte itu Hammersmith, London Barat, England. Bapanya Alan George Radcliffe, seorang sasterawan, dan Marcia Jeannine Gresham (née Marcia Gresham Jacobson), seorang terlibat dalam beberapa filem untuk BBC , termasuk Inspektor Lynley Mysteries.Radcliffe 's. Keluarga mereka adalah Yahudi dan berasal Westcliff-on-Sea, Essex (nama keluarganya telah diinggeriskan dari nama asal"Gershon".
Teman rapat Steve Spielberg, Gwyneth Paltrow adalah,bahawa pelakon Inggeris yang bakal dicalonkan bertunang dengan Brad Pitt." Pada 21 Mac 1999, pelakon ini telah dianugerahkan Anugerah Akademi untuk prestasi cemerlang beliau dalam Shakespeare in Love (1998). Gwyneth Paltrow, yang pada hakikatnya bukan orang Inggeris, dilahirkan pada tahun 1972 di Los Angeles, anak perempuan kepada pengarah filem Bruce Paltrow dan Tony . Apabila Gwyneth umur 11, keluarganya berpindah ke Massachusetts di mana bapanya mula bekerja dalam produksi saham musim panas di Berkshires.Dia menerima latihan awal di bawah didikan ibu bapanya. Pada tahun 1991, beliau berhenti Universiti California dan mula aktif mengejar kerjaya.
Demi Moore adalah janda kepada Bruce Willies dan bekas kekasih Ashton Kutcher (lahir Demetria Gene Guynes; November 11, 1962) adalah seorang pelakon Amerika. Beliau menjadi terkenal selepas rentetan tahun 1980-an filem berorientasikan remaja, dan merupakan salah satu pelakon yang paling terkenal 1990-an Hollywood seperti filem Ghost.
Pelakon (500) Days Of Summer-Joseph Gordon-Levitt dilahirkan di Los Angeles, California, keluarga Yahudi. Ibu bapanya adalah Jane Gordon dan Dennis Levitt, dan dia mempunyai seorang saudara bernama Dan. Datuk ibu beliau adalah pengarah filem Michael Gordon. Walaupun usia muda beliau, beliau telah menyesuaikan dirinya sebagai seorang pelakon dengan pelbagai watak dan persembahan di televisyen dan filem. Beliau membintangi siri televisyen hit  "3rd Rock from the Sun".
Adam Sandler dilahirkan pada 9 September 1966, di Brooklyn, New York, kepada Judy dan Stanley Sandler. Pada 17 dia telah mengambil langkah pertama ke arah menjadi pelawak berdiri apabila dia secara spontan mengambil pentas di sebuah kelab komedi Boston. Dia mendapati dia adalah seorang komik yang asli. Beliau dipupuk bakat beliau semasa di Universiti New York (lulus dengan Ijazah Sarjana Muda Bachelor of Fine Arts  pada tahun 1991) dengan melakukan kerap di kelab-kelab dan di universiti.
Marilyn Monroe adalah seorang pelakon Amerika, model, dan penyanyi, yang menjadi simbol seks utama, yang membintangi dalam beberapa filem komersial yang berjaya pada awal tahun1950-an dan 1960-an. Tidak pernah berkahwin tetapi mempunyai ramai teman lelaki termasuk JF Kennedy bekas Presiden Amerika. Mati dikatakan akibat mengambil dadah berlebihan. Kes kematiannya masih lagi menjadi misteri sehingga sekarang.
Artis yang terkenal dengan sosial dan liar, Paris Hilton dilahirkan pada 17 Februari, 1981 di New York City dalam keluarga Hilton bersama-sama dengan tiga adik-beradik, pewaris rangkaian hotel Hilton dan dinasti hartanah. Zaman kecilnya dihabiskan di rumah-rumah mewah di kawasan termahal di dunia. sistem pendidikan, termasuk persekolahan tinggi pada ultra-eksklusif Dwight School, di mana dia tercicir dan akhirnya memperoleh sekolah tinggi beliau CORPORATION sekarang.
                                                           Jake Gyllenhaal
Jacob "Jake" Gyllenhaal (nama akhir disebut Jill-en-hall) dilahirkan di Los Angeles, California, pada 19 Disember 1980,anak kepada pengarah Stephen Gyllenhaal dan pengeluar / penulis skrip Naomi Foner dan abang kepada pelakon Maggie Gyllenhaal.Bapanya adalah keturunan Sweden dan ibunya adalah warisan Yahudi Ashkenazi.
Lain2 seperti pengarah filem tersohor Steve Spielberg, Richard Gere, Angelina Jolie,Ashton Kutcher dan ramai lagi.

0 ulasan:

Post a Comment

Translate