Home » , , , » 10 Sebab Pendaratan Di Bulan Adalah Satu Pembohongan

10 Sebab Pendaratan Di Bulan Adalah Satu Pembohongan

Written By wan hayden on 23 February 2013 | 06:01

Benarkah NASA mendarat di bulan?Teori konspirasi atau fakta No.1 yang popular menyatakan bahawa pengarah filem terkenal Stanley Kubrick telah dipanggil oleh kerajaan AS dlm pembikinan penipuan angkasawan akan mendarat di bulan pertama.
Terdapat dua cabang utama dlm teori ini yg agak tidak masuk akal.
Fakta ke-2,satu kumpulan pakar-pakar konspirasi menyatakan bahawa Kubrick telah dipanggil selepas dia mengeluarkan sebuah filem bertajuk 2001: A Space Odyssey (dikeluarkan pada tahun 1968), satu tahun sebelum pendaratan bulan pertama itu), selepas NASA menghargai kualiti filem yang menakjubkan dlm adegan angkasa dlm filem itu pada masa itu.

10 fakta telah diketengahkan mengenai pendaratan di bulan diajukan kepada NASA dan NASA menjawab tuduhan-tudahan itu.
Antaranya ialah:
1-Duplicate Latar Belakang 
Kedua-dua gambar dari misi Apollo 12-15 yang ditunjukkan di atas jelas mempunyai latar belakang yang sama, walaupun secara rasmi disenaraikan oleh NASA sebagai telah diambil jarak berbatu tempat yg berasingan. Satu gambar walaupun menunjukkan modul bulan tetapi ianya tidak nyata,berbeza dgn gambar-gambar di negara lain spt Rusia. Permukaaan kawah di bulan spt ianya tiada.Masih lagi dalam keraguan.
Jika anda seorang ahli teori konspirasi tegar, ia mungkin kelihatan bahawa NASA hanya menggunakan latar belakang yang sama ketika penggambaran adegan video yg berbeza dlm pendaratan bulan mereka.

NASA telah menjawab tuduhan itu, bahawa saiz bulan itu adalah lebih kecil daripada bumi, ufuk boleh muncul dengan ketara yg lebih dekat kepada mata manusia. Walaupun begitu, untuk mengatakan bahawa dua bukit dilihat dalam gambar itu adalah batu dan dipertikaikan tuduhan itu oleh NASA.

2- Rerambut Bersilang Dan Bersilang Pada Setiap Foto
Kamera yang digunakan oleh angkasawan semasa pendaratan di bulan mempunyai pelbagai imej rerambut silang dan ianya tercetak di atas semua gambar. Sesetengah imej, bagaimanapun, jelas menunjukkan bulu bersilang di belakang objek di tempat kejadian, membayangkan bahawa gambar mungkin telah diedit atau 'rawat' selepas diambil. Gambar yang ditunjukkan di atas bukan merupakan kejadian terpencil. Banyak objek ditunjukkan di dlm gambar spt ada bebulu bersilang-silang, termasuk bendera Amerika.

Teori konspirasi telah menyatakan NASA telah mencetak objek buatan manusia ke atas gambar di bulan untuk penipuan pendaratan itu - walaupun jika mereka benar-benar merancang untuk melakukan ini, maka mengapa mereka menggunakan rerambut bersilang di atas imej gambar pada pendaratan bulan pertama itu adalah satu misteri.

3-Batu Berhuruf  'C'
Salah satu gambar yang paling terkenal dari pendaratan bulan menunjukkan batu di latar depan, dengan apa yang muncul berhuruf "C" seperti ditulis di atasnya. Huruf itu muncul untuk menjadi hampir sempurna, bermakna ia tidak mungkin terjadi kerana faktor semula jadi.
 Ia telah dikatakan bahawa batu itu adalah semata-mata peralatan set filem, dengan huruf "C" digunakan sebagai penanda oleh krew filem yang didakwa. Seorang pereka pentas tersalah menetapkan atau tertukar batu dengan cara yang tidak sengaja dan kedudukan yang salah menghala ke kamera.

NASA telah memberikan alasan yang bercanggah dlm kenyataan bertulis, mereka menuduh pihak fotografi menambah atau edit gambar itu, manakala kenyataan lain mengatakan bahawa ia hanya mungkin sehelai rambut sesat yang yang jatuh tersangkut di batu itu.
4-Kekurangan Bintang Di Angkasa
Mana pergi semua bintang-bintang?sedangkan kita yg tinggal jarak jauh di bumi boleh melihat bintang-bintang di langit dgn mata kasar.
Salah satu hujah yang menarik bagi penipuan pendaratan ke bulan adalah kekurangan jumlah bintang dalam apa-apa bukti fotografi / video. Tiada awan di bulan, jadi mestilah bintang boleh dilihat dan jauh lebih cerah daripada apa yang kita melihat melalui penapis atmosfera di bumi ini.

NASA menjelaskan ianya atas alasan bahawa kualiti gambar yg agak rendah dan teknik mencuci menyebabkan bintang-bintang tenggelam dan tidak kelihatan.

Beberapa gambar berkualiti tinggi, bagaimanapun, tetapi masih tiada bintang ditunjukkan. Sudah tentu pembohongan, memandangkan anda boleh mengambil gambar bintang dari Bumi dalam kualiti yang lebih rendah dan masih boleh kelihatan walaupun saiz kamera/handphone VGA.

5-Berjalan Perlahan-lahan Dan  Wujud Kabel Tersembunyi
Dalam usaha untuk menyokong dakwaan bahawa pendaratan bulan telah ditangkap di studio, teori konspirasi terpaksa mengira dgn keadaan graviti yg jelas rendah yang mesti telah meniru oleh NASA. Ia telah mencadangkan bahawa jika anda mengambil rakaman bulan pendaratan dan meningkatkan kelajuan filem x2.5, angkasawan muncul untuk bergerak dalam graviti di bumi.
Seperti untuk ketinggian lompatan yg boleh mengagumkan angkasawan, ianya agak menjadi mustahil untuk bergerak dalam graviti, Bumi kabel dan wayar yang tersembunyi telah diset sebagai memberi angkasawan beberapa ketinggian tambahan. Dalam beberapa screenshot menggariskan kabel yang didakwa tersembunyi boleh dilihat (gambar di atas kononnya menunjukkan dawai, walaupun ia amat samar-samar).

6-Objek Yang Tidak Dapat Dijelaskan
Selepas gambar pendaratan bulan telah dilancarkan, ahli-ahli teori cepat untuk melihat objek misteri (ditunjukkan di atas) spt dalam refleksi topi keledar angkasawan dari misi Apollo 12 (seperti gambar refleksi di dlm cermin topi itu). Objek itu kelihatan tergantung dari tali atau dawai dan tidak mempunyai sebab untuk berada di sana, menunjukkan ianya biasa digunakan dalam studio-studio filem.
Ianya spt lampu studio.
Persoalan ini dijelaskan oleh NASA, memandangkan kualiti gambar yang kurang pd waktu itu, tetapi misteri kekal mengapa sesuatu objek itu sedang tergantung pada pertengahan udara (tiada udara) di bulan. Modul gambar bulan lain nampaknya tidak mempunyai objek itu, jadi objek itu benar-benar misteri yg tidak dapat dijelaskan oleh NASA dgn alasan yg kukuh.

7-Van Allen tali pinggang Radiasi
Definasi Van Allen radiation belt atau Tali pinggang radiasi Van Allen adalah terdiri daripada dua berbentuk torus lapisan zarah bercas bertenaga (plasma) berpusar di seluruh planet bumi, yang terdapat di tempat mengikut medan magnet. Tali pinggang atau belt bermula dari ketinggian kira-kira 1,000 hingga 60,000 kilometer di atas permukaan, di mana tahap radiasi di kawasan itu yg berbeza. Ia menyangka bahawa kebanyakan yang zarah yang membentuk tali pinggang datang daripada angin suria, dan zarah lain melalui sinar kosmik.
Ia adalah dinamakan Tali Pinggang selepas penemuan oleh James Van Allen, dan terletak di kawasan yang kedalaman magnetosfera bumi. Ia terbahagi kepada dua tali pinggang yang berbeza, dengan elektron bertenaga membentuk tali pinggang luar dan gabungan proton dan elektron yang membentuk tali pinggang di kedalaman. Di samping itu, tali pinggang radiasi mengandungi kurang jumlah nukleus lain, seperti zarah alfa. Tali pinggang menimbulkan bahaya kepada satelit

Dalam usaha untuk mencapai ke bulan itu, angkasawan terpaksa melalui apa yang dikenali sebagai tali pinggang radiasi Van Allen (Van Allen radiation belt). Tali pinggang itu berada di tempat dgn medan magnet bumi dan kekal sentiasa di tempat yang sama. Misi Apollo ke bulan menandakan percubaan pertama untuk mengangkut manusia hidup melalui/melepasi kawalan tali pinggang.
Teori konspirasi berhujah bahawa tahap radiasi yg tinggi boleh membakar kapal angkasawan semasa perjalanan ke bulan, walaupun lapisan bersalutan aluminium dalaman dan luaran roket itu.

NASA telah membalas hujah ini dengan menekankan dgn jawapan yg ringkas bahawa angkasawan merentasi tali pinggang itu dan mereka menerima hanya sangat kecil dari kadar dos radiasi itu.

8-Pelbagai Arah Sumber Cahaya
Di bulan hanya ada satu sumber cahaya Matahari. Jadi ia adalah wajar untuk dicadangkan bahawa semua bayang-bayang harus berselari antara satu sama lain.
Tetapi gambar di atas jelas menunjukkan bahawa bayang-bayang terbahagi dalam beberapa arah yang berbeza. Teori konspirasi menyatakan bahawa ini mesti bermakna pelbagai sumber cahaya hadir dlm gambar pendaratan itu telah diambil dlm studio filem.

NASA telah cuba untuk menyalahkan landskap tidak sekata pada bayang-bayang yang pelik, dengan bonggol bukit dan debu halus pada permukaan bulan menyebabkan ianya berlaku perbezaan. Penjelasan ini telah dilambung keluar ke tingkap oleh sesetengah ahli teori, bagaimana bukit boleh menyebabkan perbezaan besar dlm sudut dan arah bayang? Pada imej di atas bayangan di bulan jelas bercanggah bahawa batu-batuan di latar depan hampir sudut 45 darjah.

9-Kekurangan Kesan Kawah (Lack)
Dakwaan seterusnya: jika NASA benar-benar mendarat di bulan, tidak akan terjadi kesan letusan kawah di bawah modul itu yg menandakan pendaratan. Pada mana-mana rakaman video atau gambar pendaratan, kawah tidak kelihatan di mana-mana, hampir seolah-olah modul(kapal angkasa) itu hanya diletakkan di situ. Permukaan bulan itu spt diliputi di dalam debu/pasir halus.
Sama seperti teori bendera mengibarkan, bagaimanapun, kekurangan kesan kawah telah berpotensi gambar itu diragui.
10- Bendera Amerika Berkibar
Teori konspirasi telah menunjukkan bahawa apabila pendaratan ke bulan pertama telah ditunjukkan di televisyen secara langsung, penonton jelas dapat melihat bendera Amerika berkibar dgn megah bersama angkasawan Neil Armstrong dan Buzz Aldrin memacaknya bendera itu. Gambar pendaratan juga seolah-olah menunjukkan ianya beralun seperti ada angin.
Masalah yang jelas di sini adalah bahawa tiada udara (hampagas) atmosfera di bulan, dan oleh itu tiada angin yg menyebabkan bendera boleh bertiup.

Banyak penjelasan telah dikemukakan untuk menyangkal fenomena yang luar biasa ini:
NASA membalas dakwaan itu bahawa bendera itu telah tersimpan dalam tiub nipis dan kesan gelombang menyebabkan ia mengibarkan sebelum ia ditanam di situ. Penjelasan lain bahawa disebabkan oleh daya tindak balas angkasawan itu yg menyentuh tiang aluminium yg menyebabkan ia bergoyang di dalam rakaman video.

Dan Neil Armstrong sudah meninggal, membawa pergi bersama misteri-misteri pendaratan di bulannya.

13 ulasan:

 1. Replies
  1. mcm filem2 Hollywood gak...byk penipuan :)

   Delete
 2. neil dah mati tp 2 org lg angkasawan masih hidup utk memberitahu kisah sebenar kan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. 2 org lg mungkin ditutup mulut....sbb diorg ni wat perjanjian sblum ni. :)

   Delete
 3. bagus maklumat nie..baru kita tau..huhuu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yeap...US suka menipu...Thanks komen anda n add me :)

   Delete
 4. Hoax banget yah...xixixixi. Malah sekarang NASA ngaku bakal ngambil sumber daya alam di bulan. Hehehehe...Berdasarkan berita yang dimuat di http://bit.ly/1kAcGto bahwa NASA saat ini sdg mencari perusahaan swasta buat pekerjaan tsb.

  ReplyDelete
 5. Hoax banget ya..xixixixi Malah sekarang NASA ngaku bakal ngambil sumber daya alam di bulan. Hehehehe...Berdasarkan berita yang dimuat di http://bit.ly/1kAcGto bahwa NASA saat ini sdg mencari perusahaan swasta buat pekerjaan tsb.

  ReplyDelete

Translate