Home » » Buah-Buahan Dan Sayuran Termahal Di Jepun

Buah-Buahan Dan Sayuran Termahal Di Jepun

Written By wan hayden on 4 June 2013 | 17:43

Imej alt+title
Dulu kita bercakap pasal buah nanas Britain yang paling mahal yang ditanam di rumah hijau di Lost Gardens of Heligan, Cornwall, buah nanas ini memecah rekod harga tertinggi telah ditanam menggunakan kaedah penanaman zaman Victoria dan bernilai £10,000.

Mahal: Cantaloupe [sejenis tembikai] atau Yubari, tembikai seperti ini dijual pada minggu lepas adalah simbol status di Jepun
Di Jepun tembikai Yubari atau canteloupe [sejenis buah tembikai] telah dijual di pasar borong Sapporo Central, utara Hokkaido pada Jumaat lepas.
Tetapi jika nanas Heligan berbunyi agak mahal berfikir beberapa kali  untuk membeli dua jenis tembikai Britain dan Jepun ini yang bernilai ¥1.6 juta yen (£10,300 pound).
Mahal: Nanas dari Lost Gardens of Heligan (atas) dan cendawan yang paling mahal, di dunia (bawah)- Britain

Harga  ketiga tertinggi yang pernah dibayar untuk buah-buahan yang paling mahal dijual dalam harga 2.5 juta yen [£16,300 pound ] dalam RM77.909 pada tahun 2008.
Walaupun beberapa jenis tembikai Yubari, Jepun adalah salah satu tempat yang paling mahal di dunia untuk buah-buahan, sayur-sayuran dan segala-galanya.
Sebiji epal biasanya dijual untuk sekitar £3.30 manakala harga purata 1 pek buah ceri [dalam 20 biji ceri]berharga £65.50 pound atau RM313.07.

Tetapi walaupun harga yang tinggi yang dikuasai oleh tembikai canteloupe , simbol status di Timur Jauh, terdapat beberapa buah-buahan dan sayur-sayuran yang kos lebih tinggi terutama diimport dari negara luar.
Cendawan kerap mendapatkan lebih daripada £196,000 per paun pada lelongan, manakala kunyit dijual pada harga purata sebanyak £3,200.
Jenis-jenis buah-buahan dan sayuran lain yang agak mahal termasuk anggur Ruby Roman yang dijual dalam £4,100 per paun kira-kira £ 170 untuk sebiji anggur.
Kentang La Bonnotte yang ditanam secara eksklusif di Pulau Noirmoutier tidak jauh dari pantai Atlantik Perancis.
Hanya 100 tan kentang La Bonnotte ditanam setiap tahun dan mereka menjual untuk 1 pek dalam harga £210.
Nanas paling mahal di dunia:  Klik Sini

0 ulasan:

Post a Comment

Translate