Home » » Pembunuhan Di Syria,65 Maut Dengan Tangan Terikat

Pembunuhan Di Syria,65 Maut Dengan Tangan Terikat

Written By wan hayden on 30 January 2013 | 13:49


BEIRUT, 29 Jan (Bernama) - Sekurang-kurangnya 65 orang telah didapati ditembak mati dengan tangan mereka terikat di bandar utara Syria Aleppo pada hari Selasa dalam "pembunuhan beramai-ramai baru" dalam pemberontakan berhampiran dua tahun terhadap Presiden Bashar al-Assad, aktivis katanya.


Kempen pembangkang menyalahkan kerajaan tetapi ia adalah mustahil untuk mengesahkan yang bertanggungjawab. Tentera dan pemberontak Assad telah bertarung di hab komersial Syria sejak Julai dan kedua-duanya telah dituduh menjalankan hukuman ringkasan.

Lebih daripada 60,000 orang dianggarkan telah terbunuh dalam perang Syria, dalam tempoh terpanjang dan dahsyat oleh pemberontakan yang bermula di seluruh dunia Arab dua tahun lalu.

Agensi pelarian PBB berkata pada hari Selasa, pertempuran telah memaksa lebih daripada 700,000 orang melarikan diri. Kuasa-kuasa dunia takut konflik yang semakin kritikal menyelimuti jiran Lubnan, Jordan dan Turki.

Aktivis pembangkang mencatatkan video seorang lelaki penggambaran sekurang-kurangnya 51 mayat lelaki berlumpur di tebing Sungai Queiq.
Badan-badan yang mempunyai luka peluru di kepala mereka dan beberapa mangsa mungkin remaja, berpakaian jeans, baju dan jurulatih.

Mereka berkata lelaki telah dibunuh dan dibuang ke dalam sungai sebelum terapung ke kawasan pemberontak. Media kerajaan tidak menyebut kejadian itu.
"Mereka terbunuh hanya kerana mereka beragama Islam," kata seorang lelaki yang berjanggut dalam video lain dikatakan telah difilemkan di tengah-tengah bandar Bustan al-Qasr selepas mayat telah dikeluarkan dari sungai. Sebuah trak pikap dengan longgokan mayat diletakkan di belakangnya.


Kebuntuan

Ia adalah sukar untuk Reuters untuk mengesahkan laporan itu di Syria kerana sekatan ke atas media yang terbatas.

Pemberontakan yang bermula sebagai gerakan protes aman terhadap lebih daripada empat dekad pemerintahan oleh Assad dan keluarganya, tetapi bertukar menjadi pemberontakan bersenjata selepas tindakan kerajaan.

Kira-kira 712,000 pelarian Syria telah berdaftar di negara-negara lain di rantau ini atau sedang menunggu pemprosesan pada hari Selasa, agensi pelarian PBB Said pada Selasa.

"Kami telah melihat pelarian merentasi semua sempadan. Kami menjalankan dua syif untuk mendaftarkan orang," Sybella Wilkes, jurucakap Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Pelarian (UNHCR), kepada Reuters di Geneva.

Pada Isnin, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran ia tidak akan mampu untuk membantu berjuta-juta penduduk Syria yg terjejas oleh pertempuran tanpa lebih banyak wang dan merayu derma pada sidang bantuan minggu ini di Kuwait untuk memenuhi sasaran $1.5 juta Dollar.

Bercakap di hadapan persidangan itu, Menteri Luar Kuwait Sheikh Sabah al-Khaled al-Sabah berkata pada Selasa terdapat kebimbangan Syria boleh bertukar menjadi negeri yang gagal dan meletakkan keseluruhan rantau berisiko.

Bantuan kumpulan M├ędecins Sans Frontieres berkata sebahagian besar bantuan semasa telah pergi ke kawasan-kawasan yang dikawal oleh kerajaan dan menggesa penderma di Kuwait.

Peluru berpandu

Di bandar timur Deir al-Zor, pemberontak termasuk al-Qaeda dikaitkan pejuang Islamis ditangkap oleh agensi keselamatan selepas beberapa hari pertempuran hebat, mengikut video aktivis yang dikeluarkan pada hari Selasa.

Beberapa pejuang telah membawa bendera hitam dengan pengisytiharan Islam dan nama Barisan al-Nusra, yang mempunyai hubungan dengan al-Qaeda di negara jiran Iraq.

Pertempuran juga berlaku di bandar utara Ras al-Ain, di sempadan dengan Turki, antara pemberontak dan militan Kurdish, kata Balai Cerap.

2 ulasan:

  1. nape la sesama islam berperang? yg untungnya Israel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg risau bila trjadi kt negara kita...

      Delete

Translate