Home » , » Di Mana Kubur Alexander The Great Disemadikan

Di Mana Kubur Alexander The Great Disemadikan

Written By wan hayden on 17 February 2013 | 13:45


Alexander the Great adalah salah satu daripada raja-raja yang paling berjaya dan menyusun strategi ketenteraan sepanjang zaman. Dia berumur 33 tahun apabila meninggal dunia di Babilon pada tahun 323 SM. Alexander berkata sebelum kematiannya bahawa dia telah meninggalkan empayarnya "yang terkuat." Ditengah-tengah perancangan utk pengebumian raja itu sedang dibuat, berlaku percanggah dan bertengkar mengenai lokasi mana hendak dikebumikan. Perancangan telah dibuat dan berubah beberapa kali sebelum Ptolemy membuat keputusan untuk dikebumikan di Memphis, Mesir.
Alexander the Great dilahirkan di Pella dalam 356 SM. Beliau adalah anak kepada Raja Philip II dari Macedonia dan pelajar kepada Aristotle ahli falsafah besar Yunani. Kejayaan pertama dilakukan oleh Alexander bersama tenteranya ialah semasa dia berumur 16thn waktu itu.
Walaupun jelas kekuatan tentera oleh anak kpd seorang raja Philip II ini, namun Alexander telah dibuang oleh bapanya.
King Philip II telah memilih isteri yang baru berasal dari Macedonia.Terdapat spekulasi bahawa waris "sah" akan diwarisi oleh isteri baru bapanya. Ini menimbulkan kemarahan Alexander dan dia dan ibunya telah terkeluar dari wasiat dan diusir dari istana.
Walau bagaimanapun, Alexander menjadi raja apabila bapanya telah dibunuh semasa perkahwinan anak perempuannya (adik perempuan Alexander). Dia menaiki tahta pd usia 20 tahun, dan pada usia 26 tahun dia  telah berjaya menakluki Empayar Parsi.

Kerana kejayaan besar Alexander dalam kehidupannya, adalah kerana faktor ketabahan dan keberaniannya sehingga dia dihormati dan disanjungi dalam kematiannya.
Ini adalah faktor di mana kuburnya mesti berada di tempat-tempat tertentu.
Tidak terdapat rekod daripada orang-orang seperti Julius Caesar, Cleopatra dan Caligula (yang mungkin telah dicuri mayat mereka dari keranda) lokasi kubur mereka.
Kita juga tahu bahawa mayat Alexander the Great mungkin telah diletakkan dalam keranda emas. Terdapat fakta menyebut bahawa mayat dia telah dipindah ke Memphis.

Samada Ptolemy atau anak Philadelphus telah memindahkan mayat Alexander ke lokasi kubur yang baru di Alexandria. Tiada fakta mengatakan makam ini wujud.
Didakwa makam di Alexandria telah digantikan dgn orang lain di Alexandria oleh Ptolemy Philopator sekitar tahun 215 SM.
Terdapat laporan menyatakan keranda emas milik Alexander the Great telah dileburkan dan dijual dan digantikan dgn keranda kaca.
Terdapat laporan yang pasti makam Alexander pada tarikh 215 Masihi telah dikunjung oleh Caracella.

Perang kembali berlaku di Alexandria pada abad ke-3. Bandar ini telah diserang dan telah digeledah berulang kali sepanjang bertahun-tahun.
Ia adalah mustahil bahawa makam Alexander the Great telah dimusnah semasa peperangan, kerana beberapa pendapat mengatakan ianya musnah atau hilang mungkin disebabkan oleh gempa bumi kuat dan tsunami yang telah melanda Alexandria pada 365 Masihi.

Jika, secara kebetulan beberapa kubur atau mayat terselamat dlm tsunami tersebut, ia adalah berkemungkinan bahawa makam itu hilang sekitar pada tahun 400 Masihi apabila pihak-pihak Kristian mula mengatakan bahawa orang-orang "kafir" berhenti untuk menyembah tuhan-tuhan (kepercayaan kepada dewa-dewa dalam agama Mitologi orang-orang Rom) palsu.
Seperti Alexander the Great mayatnya telah disembah dalam kematiannya, dia akan menjadi calon utama untuk dimusnah oleh pihak-pihak Kristian.Jika badan dan makam raja yang dihormati itu masih utuh pada masa ini, mereka tidak mungkin berpeluang dimusnahkan oleh orang-orang Kristian.

Selepas tempoh masa ini, tidak ada rujukan di lokasi mana kubur Alexander the Great ditanam. Sehingga hari ini, tidak dapat dikesan mana-mana tiga lokasi makam dia telah ditemui, setakat mana yang kita tahu tiada kesan artifek peninggalan lokasi-lokasi yg dijangkakan telah ditemui. Jika kuburnya telah dirompak, kita mungkin berpeluang mencari objek dan apa-apa di tempat di kawasan itu di Alexandria.
Jika ia telah dimusnahkan oleh tsunami besar-besaran yang mungkin menenggelamkan khazanah lain adalah satu kemungkinan juga.
Tetapi ramai pakar-pakar mengatakan lokasi persemadian Alexander the Great adalah di Alexandria, Mesir. Terdapat juga dikatakan makam Alexander telah dikebumikan di tempat lain tetapi tiada apa-apa bukti.

Walau bagaimanapun, kita dapat membuat kesimpulan pada ketika ini bahawa nasib kubur Alexander the Great adalah tidak dapat diketahui di mana-mana lokasi begitu juga dengan kubur Cleopatra.

Saya percaya makam Alexander The Great telah dibawa keluar dari Alexandria

0 ulasan:

Post a Comment

Translate