Home » » Bayi Ditikam 90 Kali Oleh Ibunya Semasa Penyusuan

Bayi Ditikam 90 Kali Oleh Ibunya Semasa Penyusuan

Written By wan hayden on 12 July 2013 | 05:09

Bayi laki-laki berusia lapan bulan ini bernasib baik kerana masih hidup selepas dia ditikam 90 kali dengan gunting oleh ibunya. Kebanyakannya kesan dari tikaman itu terdapat di muka, kerana dia menggigit ketika sedang penyusuan ibunya.
Bayi bernama Xiao Bao memerlukan lebih daripada 100 jahitan selepas kejadian itu di Xuzhou, Wilayah Jiangsu timur China.
Bao memerlukan 100 jahitan di muka akibat kesan tikaman dengan gunting
Kehidupan kemiskinan bayi itu bersama dengan ibu dan dua bapa saudara di kawasan kitar semula pembuangan sampah. Salah satu daripada bapa saudaranya yang menemui Xiao Bao sedang terbaring berlumuran dengan darah di halaman rumah mereka dan bergegas menghantar Bao ke hospital. Ibu kanak-kanak itu kemudian mengaku bahawa dia menikam bayi itu selepas dia menggigitnya semasa dalam penyusuan.
Ibu Xiao Bao disyaki mengalami masalah mental
Mereka berkata bahawa ibu bayi itu mengalami penyakit mental dan memberitahu bahawa bayi itu masih memerlukan dua penjaga oleh dua orang bapa saudaranya. Salah satu daripada bapa saudara yang menemui Xiao Bao dengan berlumuran darah.
Penyakit mental masih satu topik yang agak tertutup di China moden, dan tiada ubat-ubatan atau rawatan psikiatri moden yang digunakan secara meluas untuk merawat mereka. Analisis isu-isu kesihatan mental ini di empat wilayah di China,yang telah diterbitkan pada tahun 2009 dalam jurnal perubatan Britain iaitu The Lancet, dianggarkan bahawa 91 peratus orang dewasa daripada 173 million penduduk di China dipercayai mengalami masalah mental dan tidak pernah menerima bantuan profesional untuk rawatan.- DailyMailUK

1 ulasan:

  1. beginilah jadinya bila pesakit mental x dirawat dan diabaikan oleh kerajaan komunis...

    ReplyDelete

Translate